maanantai 11. elokuuta 2014

Virikehoito mietteitä

Meillä, niinkun monella muullakin alko tänään arki. Meillä arki on se, että mies palas kesälomalta töihin.
Monella muulla alko lapsilla koulu tai lapset on menny ensimmäistä päivää päiväkotiin (mun tutuistani siis).

Siitä tulikin mieleeni aihe, lapsen päiväkotiin vieminen.
Mä oon aika jyrkkä päiväkotia kohtaan, en siis ymmärrä ollenkaan jos lapsi vaikka 1 vuotiaana viedään "ilman syytä" hoitoon, tai syynä se että lapsi oppis sosiaaliseks ja jakamaan tavaroita, odottamamaan vuoroaan ja mitä näitä yleisimpiä syitä nyt onkaan. (Jokaisella on erilaisia tilanteita, tottakai. Ymmärrän täysin erityis syyt/terveydenhuollon ammattilaisten kehotukset laittaa viriketoimintaan (esim. jos puhe takkuaa) ja henk.koht. jaksamiseen perustuvat syyt vaikka yh vanhemmilla.)

1 -vuotias ei kaipaa vielä kavereita, niin pieni ei vielä edes osaa kunnolla leikkiä toisen kanssa. Lähemmäks kaksi vuotiaatkin leikkii päiväkodissa paljon yksinään, eikä osaa vielä kunnolla leikkiä kaverin kanssa muutakun silloin kun aikuinen ohjaa leikkiä. Toki hiekkalaatikolla kakkuja saatetaan tehdä samaan aikaan ja juosta peräkanaa pihaa ympäri.
1 -vuotiaalle riittää vallan mainiosti äidin/isän/sisarusten seura, se ei siis mielestäni ole hyvä syy laittaa niin pientä hoitoon.
Jos lapsi kaipaa seuraa, niin miksi sitä seuraa ei sitten voi hakea kotihoidossa ollessaan? Täällä pikku kaupungissakin on järjestettynä perhekahvilaa, avointa päiväkotia, temppurataa, perhekerhoo yms. mistä saa kyllä varmasti tarvittavan sosiaali pläjäyksen lapselleen.

En myöskään ymmärrä sitä, että lapsia pidetään hoidossa vanhempien kesäloman ajan, koska vanhemmat tarvii lomaa. Eikö lapsi sitä sitten tarvi?
Lapselle voi olla vielä rankempaa olla yli 8 tuntia hoidossa, mikä on välillä pienten lasten taistelutanner, kuin mitä aikuiselle se työssä käyminen. Lapsikin tarvii ja ansaitsee lomansa, omien vanhempien kanssa.

Entäs sitten tilanne, kun vauva syntyy ja isompi lapsi laitetaan hoitoon?
Henkilökohtaisesti en ymmärrä tällästäkään toimintaa yhtään. Oon lukenu vertauksen, kun vauva syntyy perheeseen niin vanhemmasta lapsesta asia saattaa tuntua samalta, kuin miltä aikuisesta tuntuis kun löytäis puolison jonkun vieraan ihmisen kanssa omasta sängystään. Sitten vielä heitetään vähän lisää vettä myllyyn ja isompi viskataan päiväkotiin jotta äiti saa rauhassa tutustua pienokaiseen, miltähän mahtaa oikeesti lapsesta tuntua? Sittne on niin kovin kumma kun mustasukkasuus ei välttämättä ihan hetkessä laimenekkaan, no joo ei ihme mun mielestäni.

4- vuotias J jo selvästi kaipaakin kavereita ja aika varmasti käviks hieman tylsäks kun naapurissakaan ei lapsia asu, vaikka joka päivä luuhataankin jossain missä muita lapsia on.
Päiväkoti ei ollu mulle edes vaihtoehto (J on ollu päiväkodissa sillon kyllä kun olin töissä) mutta hän käy kerhossa 2krt/vko. Kerho alkaakin taas tällä viikolla ja uutuutena tulee mukaan temppukerho, mikäli poitsu siitä tykkää niin se tulee mukaan kuvioihin.

Siispä mun puolesta virikehoito paikkoja pitäis rajottaa, päiväkoti paikoista on muutenkin pulaa niille ketkä niitä oikeesti tarvii lapsilleen työn/koulun takia. Virikepaikkaa oikeasti tarvitsevat vois saada sen jollain lääkärin lausunnolla tai muulla vastaavalla. Virikepaikkoihin sais myös olla ikäraja, esim. ei alle 3 vuotiaille sillon kun sillä haetaan sosiaalisia taitoja.

Mitä mieltä te ootte?


J halus eilen illalla askarrella jotain ja tehtiinkin ite muistipeli kortit. Tänään pimun nukkuessa päikkärit, tein J:lle temppuradan kotiin ja laitoin eilen tekemiäni tehtävä lappuja ympäriinsä.





19 kommenttia:

  1. Minustakin on tyhmää laittaa lapsi hoitoon, jos toinen vanhempi on kotona. Mutta olen kyllä hieman eri mieltä siinä, ettei alle 2 vuotiaat kaipaa niin paljon seuraa. Meidän poika alkoi ainakin vähän yli vuoden vanhana kyllästymään vain vanhempien seuraan. Mutta meillä tietty saattoi vaikuttaa sekin kun olin pojan kanssa joka päivä töissä, niin ei päästy oikein mihinkään tapaamaan muita lapsia. Ja sitten jos meille toinen lapsi tulee, niin isompi jatkaa päiväkodissa ihan kokopäiväisesti, koska seuraavankin lapsen kanssa käyn töissä päivittäin ihan syntymästä saakka :) Mutta en minäkään laittaisi lasta/lapsia hoitoon, jos olisin itse kotona, vaikka syntyisi lisää vauvoja ! :) Jokaisella tietty omat mielipiteet. Ja tosi kivasti kirjoitettu teksti !! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, onhan toki kaikki lapset erilaisia. Kyllä varmasti jotkut kaipaa jo pienempänäkin enemmän touhua ympärilleen, mutta ehkä sillonkaan aina se ainut vaihtoehto ei olis päiväkoti :) Tietysti sun kohalla nyt ihan eriasia, kun oot ollu töissä ettei oo sitä aikaa ollu olla perheille tarkotetussa toiminnassa :)

      Poista
  2. Mulla on kanssa yhtä jyrkkä mielipide päiväkoteja kohtaan, vaikka omaa lasta ei olekkaan. Olen ollut päiväkotiharjoittelijana ja suorastaan sääliksi kävi niitä joitakin lapsia siellä. Mutta siis en veisi omaa alle kolme vuotiasta hoitoon vielä muualle kuin mummolaan. Olisin lapsen kanssa kotona niinkauan kuin mahdollista ja jos olisin töissä niin ykkös hoitopaikka olisi mummolat tai perhepäivähoitaja. Haluaisin, että lapseni kasvaa ja varttuu kodinomaisessa ympäristössä ei laitoksessa. Anteeksi pidän päiväkoteja laitoksina, kun niissä kaikki toiminta tapahtuu kellon tarkkuudella. Itse sain kasvaa mummojen hoidossa ja vähän aikaa testattiin päiväkotia, mutta en viihtynyt enkä syönyt siellä. Pääsin takas mummolaan.
    Oman lapsen veisin kolmi vuotiaasta ylöspäin kaks kertaa viikossa seurakunnan kerhoon joka kestää 3 tuntia kerrallaan. Siellä tapaisi muita lapsia ja oppisi niitä sosiaalisia taitoja, vaikka eiköhän niitä taitoja enemmän kotona opita. ;) Pitkä kommentti, mutta vahva mielipide. Hyvä kirjoitus sinulta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan myös saatu olla mummolassa hoidossa pieninä ja vältetty päiväkoti. Sellanen oliskin mulle ihanne tilanne, että lapset olis mummolassa ja kävis sitten vaikka kerhossa (pimu nyt ei vielä kerhotoimintaa kaipaa) mutta meillä tää ei olis edes mahdollista kun mun vanhemmat on itekkin töissä.

      Mutta en todellakaan tuomitse niitä (tai ylipäätään ketään oli ratkasu mikä tahansa) jos joutuu meneen töihin ja lapset päiväkotiin.
      Ite jotenkin pidän päiväkotia meille mielyttävänpänä sitten kun sen aika on, kun taas pph:ta.

      Poista
    2. Meil ois kaks innokasta mummoa joten jako olisi selvä ma-ke olisi muksu mun äidillä ja to-pe miehen äidillä. :) Tosin mun äiti tekee vielä 6-10 aamuisin töitä, mutta sen jälkeen olisi käytettävissä.

      Poista
  3. Hei, nyt vasta ehdin tarkasteleen blogiasi edes vähän! En myöskään ite laittais lapsia tarhaan ihan vaan ollakseni kotona rauhassa, vaikkakin tarhaan meno teki esikoiselle vain hyvää aikanaan (meni jo 1v.8kk, koska menin kouluun). Esikoinen käy tällä hetkellä kaupungin ulkoleikkikoulussa 3h 3päivänä, mikä on ihan hyvä, mutta ollaan silti mietitty, että tarvitsisi ehkä kaveriseuraa jo enemmänkin ja itse kovasti haluaisi tarhaan jo! Kyseessä siis 4-vuotias poika.

    VastaaPoista
  4. Joo kyllä meilläkin tuo 4 vuotias varmasti kaipais enemmän seuraa jos ei olis tän hetkistä kerhopaikkaa, toistaseks se ja muut vapaa-ajan virikkeet on riittäny hyvin. Päiväkotiin poika ei haluais millään, jotenkin muista vaan ikävänä aiemman pk kokemuksen :(

    VastaaPoista
  5. Mä olen sun kanssa asiasta täysin samaa mieltä. Itse työskentelen lasten kanssa, joten asia on hyvin ajankohtainen koko ajan. En halua tästä nyt enempää selitellä, mutta kyllä tämä aihe puhuttaa meitä työntekijöitäkin päivittäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmasti puhuttaa työntekijöitäkin kovasti. Nehän sen päiväkoti maailman parhaiten tuntee. Vaikka hoitajat tekee työnsä varmasti moiteettomasti, niin en silti pidä päiväkotia suurine ryhmineen parempana paikkana pienelle kun koti.

      Poista
  6. Missä miun kommentti on? Eilen kirjoitin kunnon lätinät ja ei vaan näy. :( Sama on muuten käynyt ennenkin siun blogiin - ja koska ne eivät ole olleet mitenkään asiattomia, niin tuleeko ne edes siulle hyväksyttäväksi asti?

    Mutta asiaan. Miusta jokaisella yli kolmevuotiaalle pitää olla oikeus varhaiskasvatukseen, eli kerhomaiseen/päiväkotimaiseen toimintaan. Ei mitään pakkoa, mutta oikeus. Ongelma on, että kunnilla ei ole lakisääteistä velvollisuutta järjestää kuin päivähoitoa, josta moni sitten hakee, ymmärrettävästi, lapsilleen sen virikehoitopaikan. Kaikissa kaupungeissakaan ei ole mitään kerhoja, kunnista puhumattakaan, eikä kaikille riitä esim. parituntinen seurakunnan kerho. Tähän kaivattaisiin uudistusta ihan kaikkien hyväksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ompa kummaa! Ei oo sen kommenttia näkyny, itseasiassa en oo ikinä saanu epäasiallisia kommentteja vaan kaikki oon julkassu mitä on tullu.

      No juu, siinä tapauksessa tottakai asia erikseen jos ei oo kerhotoimintaa tarjolla, niin ymmärrän itekkin että yli 3 vuotias olis virikehoidossa tälläsessä tapauksessa. 1-vuotiaan kohdalla taas en ymmärtäis edes sitten jos kerhotoimintaa ei olis tarjolla.

      Poista
    2. Jos lakkaan joskus kommentoimasta blogiisi, niin syytän sitä, että blogger ilmeisesti syö miun komentteja. :P Tosi ikävää, mutta noh, tää on tätä.

      Saas nähdä, millaisen lakiuudistuksen eduskunta aiheesta muokkailee nyt kun päivähoitoa ollaan uudistamassa. Itsekin olen nähnyt niitä puolitoistavuotiaita sisaruksia, jotka tuodaan hoitoon "saamaan virikkeitä "kun pikkusisarus syntyy - se ei ehkä ole se kaikkein paras vaihtoehto.

      Poista
    3. Tää ei toimi ihan moitteettomasti mulla muutenkaan, muutamaa blogia ei päivitä läheskään aina tohon etusivun lukulistaan kun sinne on uutta tekstiä tullu. Täytyy aina ite käydä sivulla kurkkimassa onko tullu uutta tekstiä :/

      Joo saa nähdä, eikös kh tuestakin ollu taas joku uus alote/ehdotus, tosin en oo ite perehtyny siihen nyt edes sen enempää. Vai onko se sama juttu mistä jo aiemmin oon lukenu, että se khtuki aika jaettais äidin ja isän kesken.

      Poista
  7. Löysin sun blogin jonkun toisen blogin kautta, kun selailin vaan. En edes enää muista mikä blogi oli kyseessä. Tais muuten olla joku että olitte käynyt ideaparkissa hetki sitten yhdessä.
    Oon niin samaa mieltä tästä päiväkoti asiasta! Mulla alkaa lokakuussa työt ja en millään haluis laittaa Milaa hoitoon! Näillä näkymin Juuso jää sen kanssa kotiin. Oon jo kerran lykännyt töihin menoa niin enää en voi sitäkään tehdä. 😥 saa nähä kuinka ne pärjää.. 😆

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa joo! :)

      Meillä EHKÄ päiväkoti kutsuu joulukuussa jos sattuisin pääseen kouluun mihin aijon hakee. Kyllä jännittää nyt jo valmiiks ajatus siitä, että varsinkin Pimu sinne pitäi viedä :(
      No eiköhän ne hyvin pärjää, ainakin pienen totuttelun jälkeen ;)

      Poista
  8. Mun hymiöt näkyy näköjään kysymysmerkkeinä.. Oon kyllä niin huono käyttään tätä bloggeria. Äskön tajusin, että mun olis pitänyt vastata sulle tonne mun omaan blogiin ;) hehhehe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se oo niin justiinsa ;D mun mielestä olis helpoinkin jos kaikki aina kirjottais vastauksen toisen blogiin eikä omaansa, kun ei tää anna mitään ilmotuksia jos toinen on vastannu kommenttiin vaan tarvii käydä ite kytsimässä toisen blogia.

      Poista