tiistai 5. elokuuta 2014

Hiekkalaatikon säännöt

Oon muutama vuosi takaperin kirjottanu samanlaisen postauksen, mutta vanhat kirjotukset kun poistin joskus ja uuden alotuksen myötä on tullu uusia lukijoitakin niin kirjotan uudelleen.

Me vietetään paljon aikaa ulkoillen, yleensä nimenomaan leikkipuistoissa. Täällä puistoissa ei oo valmiina leluja, vaan jokainen tuo omat lelut - tai sitten on tuomatta.
Lelujen suhteen meillä on aina ollu sama sääntö : kun niitä otetaan mukaan, niin niillä saa kaikki myös leikkiä. Tän takia jos J on joskus halunnu jonkun uuden (sisä)lelunsa mukaan, oon kieltäny koska sillähän olis kiva leikkiä vaan itse tai pahimmassa tapauksessa lelu menis rikki ja harmitus olis suuri.
Mä sanon siispä aina muille hiekkalaatikolla olijoille että kyllä, niitä saa lainata. Tästä on jo pari vuotta aikaa, kun kerran hiekkalaatikolla oli äiti poikansa kanssa. Äiti sanoi että myös heidän leluja saa lainata. Joka kerta kuitenkin kun J lainas pojan autoo, poika halus sen takas ja äiti sano pojalleen "sano että anna". Mulla ei mee järkeen ihan tällänenkään käytös, leluja siis sai lainata niin kauan kunnes omistaja halus leikkiä niillä ite (eli heti. Kun joku muu koski niihin).

Pieni harmitus on tullu mulle sekä lapsille sillon jos kellään muulla ei oo ollu leluja mukana. Meillä on paljon leluja kassissa, lapioitakin on viis jotta ei varmasti tuu turhaa känää. Joskus sitten käy niin että leluista innostuneet lapset omiikin kokoajaks nää viis lapioo, eikä meidän lapset saa yhtään.
Ite tekisin niin että sanoisin lapselleni "meillä ei oo omia leluja nyt mukana, joten täytyy vuorotella lelujen kanssa. Leikit sillä hetken ja sitten annat toiselle".
En ihan ymmärrä niitäkään ketkä tuo omat lelut, kerää ne heti muualle kun lapsi lähtee hiekkalaatikolta. Ymmärrän sen niin että heidän leluillaan ei saa muut leikkiä ja sitten joutuu kieltään jatkuvasti omaa lastaan niitä ottamasta, sillä muitten leluthan olis aina kivempia kun omat

Meillä ei myöskään kuljeteta muitten leluja hiekkalaatikolta pois, niitä on ikävä ettiä pitkin puistoo kun on lähdössä pois.

Me puistoillaan yleensä mun kaverin ja sen lasten kanssa. Myönnän että joka hetki mekään ei olla ihan kartalla mitä J ja samanikänen kaverinsa tekee, näköyhteys on toki kokoajan mutta kuulo yhteyttä ei (paitsi kun nämä mamit karjasee pojilleen kieltoja) mutta pyritään oleen perillä siitä mitä pojat millonkin leikkii. Nää pienemmät versiot kun vaatii vielä enempi vahtimista niin niiden perässä tulee mentyä ja juu, myös puhutaan keskenämme.
En kuitenkaan sulata sitä että joku räplää puhelinta kokoajan eikä oo mitään tietoo mitä se pikku matti puuhaa muualla, kunhan pysyy leikkikentän sisällä.

Minkälaiaia sääntöjä teillä on?

P.s eka puhelimella kirjotettu postaus, en tiedä miltä tää näyttää julkastuna enkä tiedä kuinka paljon on virheitä.

5 kommenttia:

  1. Hyvä postaus ja meillä toimitaan samalla tavalla. :)

    Jos me otetaan puistoon leluja niin saa niillä muutkin leikkiä. Mutta meidän kylän puistoon on tuotu valmiiksi jo niin iso lelukasa, että harvoin tarvitsee omia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olispa täälläkin valmiina lelut. Joskus karsin meiän ulkoleluista (mitä oli paljon!) ja jätin osan meiän lähipuistoon mutta eipä ne kauaa ehjinä ja tallessa pysyny. Teinit tuppaa siellä viettään iltasin ja v.loppusin aikaa....

      Poista
  2. No kuulostaapas kyllä kummalta tuon äidin käytös, en minäkään oikein tuollaista ymmärrä. Me leikitään nykyisin sangen harvoin leikkipuistoissa, mutta koska kyläillään muualla ja meillä myöskin kyläillään, niin tuleehan siinä lasten leikittyä muidenkin kuin sisarusten kanssa. Tuttujen kesken ei tietenkään kysellä, saako jollain lelulla leikkiä, mutta jos ollaan nyt vaikka siellä leikkipuistossa niin totta kai kysytään ennen kuin vieraan lapsen lelua lainataan.

    Mutta ylipäätään hiekkalaatikkoleikeissä tehdään niin, että kaikki saavat leikkiä kaikilla leluilla, kukaan ei omi leluja tykkänään itselleen, ja kukin leikkii kullakin lelulla vuorollaan. Joskus tähän tarvitaan aikuisten ohjausta, joskus sujuu ilmankin.

    Lapset on suurimmaksi osaksi ihan oman valvovan silmän alla. Kiusaamistilanteisiin tykkään itse puuttua saman tien, riitatilanteita seurailen hetken ja katson, selviääkö se itsestään vai tarvitsevatko lapset välineitä ongelman ratkaisuun. Yhä useammin tilanteet laukeavat itsestään ja leikki sujuu kivasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä myös kysyn ite vierailta että saako lainata, tai sitten J kun on jo sen ikänen että osaa itekkin kysyä niin käsken sen ite kysyä saako lainata jos haluaa leikkiä.

      Kiusaamiseen tai toisen lapsen syrjimiseen/leikistä ulos jättämiseen mä puutun heti. Se on asia mitä en voi sietää että jotain ei oteta leikkiin mukaan. Toki en pakota J:tä (4v) ottaan Pimua (1v4kk) mukaan leikkiin kun leikit on vielä niin eri tasosia, mutta sillon kun kyse on suunnilleen saman ikäsistä lapsista.

      Poista
    2. Meillä tyttöjen ikäero on pienempi kuin teidän lapsilla, mutta Maalistytön olen saanut houkuteltua ottamaan Kesäheinän leikkeihinsä mukaan sillä verukkeella, että hän voi isompana opettaa ja neuvoa pikkusiskoa. Joskus tämä onnistuukin :)

      Poista