keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Uni hoi älä jätä.

Melkein kaikissa lapsiperheissä univaje on jossain mittakaavassa tuttua. Perhekahviloissa yms. oon huomannu suuret erot äitien jaksamisen suhteen; se mitä joku pitää hyvänä yönä on toiselle huono yö. Siihen vaikuttaa varmasti jokaisen oma unentarve, sekä ennakko-odotukset vauvan unesta. Jos on aikasempia lapsia voi olla tietyt mielikuvat mihin osaa varautua, tai tietyt odotukset miten aattelee toisen vauvan nukkuvan ensimmäisen  lapsen unen tietäen.

Meillä J oli vauvana huono nukkuja. Yösyötöt jätti kyllä parin-kolmen kk aikaan pois mutta tuttia hälle sai lykkiä suuhun  välillä tunninkin välein. Omaan huoneeseen siirtämisellä vauva-aikana ei ollu juurikaan vaikutusta uniin. Lähempänä yhtä vuotta on alkanu nukkuun paremmin, kipeenä tietysti huonommin. Nyt 3,5 veenä vaivaa välillä painajaiset.

Toisessa raskaudessa olin siis varautunut siihen  että E olis myös erittäin huono nukkuja, vaikka eipä unettomuutta silti muista täysin ja sitä miltä se tuntuu.
Mun onnekseni E ei kuitenkaan ookkaan ollu yhtä huono nukkuja. Parin ekan viikon aikana nukku ekan kerran yöllä 8 h pätkän. No joo ei se kyllä tavaks jääny ja herätyksiä oli sitten tiuhempaan.
Vajaa 5kk aloteltiin puurot, jollonka jätettiin samalla yösyötöt pois. Se meni kivuttomasti. Tuttia sai kuitenkin laittaa suuhun ja kun E nukku meiän huoneessa tuli ite heti reagoitua pienimpäänkin kitinään ja kieppumiseen. Joskus vähän 5kk jälkeen siirrettiin E omaan huoneeseen. Olin ihan varma ettei se auta yhtään mitään, mutta yllätys olikin onneks positiivinen. Yleensä E on nukkunut nyt n.20.30-06 jollonka käyn laittaan tutin ja sitten vielä 8 saakka. Välillä myös nukkuu koko yön heräämättä. Ai mitä luksusta.

Viikonloppuna mulla olis menoo jollonka haluisin jaksaa valvoo. Yllättävää että isoveli on ollu räkätaudissa, nukahtaminen on ollu rasittavan vaikeeta ja itkua tuhertanu yöllä. Tänään käydään lääkärissä näyttään korvat, josko siellä olis tulehduksen poikasta. Oon niin varma että mun tuurilla loppu viikko menee sitten E:n osalta huonosti ja hän herättelee mamia vähän väljä. Eikös se niin aina mee sillon kun pitäis saada nukkua kun on jotain menoo tiedossa? ;)

4 kommenttia:

  1. Voi mitä luksusta tosiaan nuo teidän tytön yöt! Kade. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä ne nyt tuntuu ihan mahtavilta, ainut että päikkärit meillä ei nyt sit enää sujukkaan niin hyvin kun yöt alko sujuun :/

      Poista
  2. Lueskelen täällä sun blogin alotusjuttuja.. Pakko kommentoida tähän, että meillä molemmat pojat on nukkunu aina tosi huonosti! Isompi on 4 ja edelleen herää jokaikinen yö ja kömpii meidän sänkyyn nukkumaan. Usein vielä sellaisen huudon kanssa, että varmasti koko talo herää. Pienempi täyttyy pian vuoden ja saattaa vieläkin syödä yöllä, minkä lisäksi usein herää 1-2 kertaa vaatimaan tuttia tai kädestä pitelyä tms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä näitä nukkujia on niin moneen eri lähtöön.
      Toi tutti on vähän sellanen, mitä meilläkin kaivataan nykyään taas välillä (Pimu siis) vaikka osaa sen itsekkin kyllä suuhunsa ettiä!
      Onneks kuitenkin suht hyvin meillä yleensä edelleen pienempi nukkuu :)

      Poista