tiistai 25. marraskuuta 2014

Putket vai ei?

Pimu sai putket korviinsa vuoden ikäsenä, eli tämän vuoden huhtikuussa. Putket olikin aikamoinen pelastus ja korvatulehdukset loppu putkien myötä samantien.

Muutakin hyötyä putkista kenties oli. Varmaksihan en voi tietää, oliko vaan tuuria että oppimiset ajottu samaan aikaan, mutta niin oon kuullut että jatkuvat korvatulehdukset voi häiritä tasapainoo, puheenkehitystyä sekä tietenkin ymmärrystä jos ei kuule kunnolla.

Viikko putkien laitoin jälkeen Pimu alko yhtä äkkiä käveleen pitkiäkin matkoja. Tosin, hän käveli tasan sillon kun itseä huvitti :) Konttaamalla pääsi nopeemmin ja helpommin. Jos edessä veti työnnettävää leikkiautoo, sitä Pimu tykkäs taapertaa kiinni.

Myöskin puheen ymmärrys parani sillon selkeesti ja omia sanojakin alko pikkuhiljaa tuleen enemmän ja enemmän.
Putkia laittanut lääkäri sanoikin, että kuulon olisi pitäny parantua nyt huomattavasti. Sen verran sitkeetä limamömmöö oli ollu kummatkin korvat täynnä, ettei edes imulla ollu meinannu saada puhtaaks. Ja toki, meidän tietämättä, tulehdus oli ollut sillonkin.

Ennen putkituspäätöstä mä mietin ja pohdin. En tiedä miks asia tuntu hirvittävän isolta, vaikka kyseessä kuitenkin ihan normaali operaatio mitä tehdään paljon. Varmaan se nukutus jännitti eniten. Googletin ja etin tietoo, kyselin lääkäriltä (tyhmiä) kysymyksiä. Onneks kuitenkin päädyttiin siihen, että putket korviin laitettiin.

Ennen putkitusta Pimulla oli usein räkätautia ja valitettavan usein tulehdus menikin myös korviin. Ennen putkitusta tulehduksia ehti olla vajaa vuoden aikana 6kpl. Näin sanottuna se ei enää niin hirveen suurelta määrältä kuulosta, mutta sillon se kyllä siltä tuntui. Asiaan tietysti vaikutti se, että ihan pienenä vauvana ei tulehduksia ollutkaan onneks, vaan ne alko vasta myöhemmin ja sitten niitä alkokin oleen usein.
Räkätautia on kyllä putkituksen jälkeenkin ollut, mutta korviin ei oo menny.

Nyt Pimu on reilu viikon ollu nuhassa ja yskässä, välissä vähän kuumeessa. Kuume on onneks lähteny mutta nuha ja yskä pysyny. Pari yötä on heitelly tutteja lattialle keskellä yötä ja itkeny. Totesin tänään, että nyt saa tutit lähtee jos on tutti show tollaseks menny. Aattelin kuitenkin varmuudeks käydä lääkärissä, vaikka en uskonu että tulehdusta olis, eihän korvat oo vuotanu.
Tulos olikin, että toinen putki oli tukossa, toinen oli irti. Lääkäri nyppäs irronneen putken (ja kehu muuten kovasti, ettei yksikään lapsi oo olli niin reipas putken irrotuksessa. Vähän hätkähti mutta ääntäkään ei päästäny <3) ja tulehdushan sieltä sitten löyty :(

Nyt harmittaa kovasti, varsinkin kun päiväkodin alotus on tosiaan tammikuussa edessä, alkaako siitä taas armoton sairastelu kierre. Onneks putket voi sitten uusia jos siltä näyttää, mutta kurjaahan se on jos toinen on jatkuvasti kipeenä.

Onko muiden lapsilla putkia, onko ollut hyötyä?

4 kommenttia:

  1. Mulle itselleni on laitettu putket monenmonta kertaa ennen kouluun menoa ja vielä sen jälkeenkin kerran. Mulla on ollut ihan hillitön määrä korvatulehduksia elämäni aikana, mutta kyllä ne putket auttoi - ainakin niin kauan kuin ne siellä korvissa pysyi aina kerrallaan. Siskolla ihan sama juttu, mutta sillä oli putket korvissa noin 10-12-vuotiaaksi asti.

    Korvatulehdukset ja putkien laitto on kuitenkin naarmuttanut ja arpeuttanut tärykalvoja ja mulla vaivaa korvat edelleen aikuisena. Kuulo on kelvollinen, mutta voisi olla parempikin. Tulehdukset todellakin vaikuttaa tasapainoon, samoin tukkoiset korvat, joten ei ole ihme, jos ei käveleminen välttämättä maistu. Tukkoisilla korvilla myös oma puhe kuulostaa hassulta ja korvissa monesti naksuu puhuessa.

    Parempi kuitenkin putkitukset kuin jatkuva antibioottien syönti korvatulehduksiin. :) Mulla ei enää ihan tavalliset kevyimmät antibiootit paranna mitään. Kurja vaiva, tsemppiä sen kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, sulla sitten hyvin kokemusta aiheesta itelläs :(

      No mä oon tota vähän pohtinu, että mitä jos sinne tärykalvolle jääkin jotain häikkää putkituksista :/ Totta, mieluummin kuitenkin putket kun että kokoajan sais olla lääkkeitä napsimassa.

      Poista
  2. Ollaan vähän ihmetelty juuson kanssa kun meillä molemmilla on ollut lapsena paljon korvatulehduksia ja putketkin, mutta milalla ei oo ollut kertaakaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun on selvinny ilman :) Mulla on kans ollu lapsena jatkuvasti korvatulehduksia :/

      Poista