torstai 13. marraskuuta 2014

Päiväkoti ahdistus

Kirjotuksen tarkotuksena ei oo nyt arvostella päiväkotia, tai muitakaan hoitomuotoja. Saatika sitten muita vanhempia kenen lapset on hoidossa. Kirjotuksen tarkotuksena on ainoostaan, päästä purkaan omia ajatuksia ja ahdistusta asiaa kohtaa.

J:n kanssa aikoinaan päiväkodin alotus kävi niin vauhdilla, että kunnon tutustumiskautta ei saatu. Osaltaan varmaan sen takia, sopeutuminen sinne kesti niin kauan.
Nyt olisinkin halunnut muutaman viikon rauhallisen laskun päiväkoti elämään. Ensin käydä yhessä tutustamassa, sitten lapset alottais parilla tunnilla yksinään ja siitä sais pikku hiljaa pidennettyä aikaa. Eikä niin että lapset sinne suoraa 8h päivä.

J on jo sen verran iso, että hänen puolestaan ei tarvi jännittää niin paljoo. Se ymmärtää kun kerron, että äiti menee kouluun ja hakee heti koulun jälkeen pois.
Mutta Pimu, se pikku palleroni :'( Mä en voi olla miettimättä, mitä pienen ihmisen päässä liikkuu kun se riuhtastaan turvallisesta kotielämästä, uuteen ja pelottavaankin paikkaan. Ihmiset on vieraita, ja niiden sylissä pitäis harmitusitkut itkee ja saada puhallukset pipeihin. Miten se osaa käsitellä asiaa, että äiti jätti mut tänne eikä raukkapieni ymmärrä minkä takia. Entäs sitten, kun se alkaa käsittään että sinnehän joutuukin 5pv/viikossa eikä loppua näy.

J:lle en koe enää päiväkodista olevan haittaa. En ajattele sen olevan hyödyksikään, koska kerhossa saa varmasti samoja valmiuksia mitä päiväkodissakin. J:n elämä ei varmasti mullistu tästä niin paljoa, vaikka toki hänelläkin tulee suuri ero sitten olemaan, kun ei enää kotona äidin kanssa vietä suurinta osaa päivästään.

Mä koitan saada päähäni sitä kunnolla, että nyt on se aika kun pitää muistaa nauttia ihan täysillä näistä viimesistä hetkistä, kun vietetään kaikki päivät yhessä. Se olis vaan niin kovin helpompaa itekkin tajuta kunnolla, kun sais varmuuden että alkaako se koulu vaiko ei.
Ei enää myöhäsiä aamuja, rauhallisia aamupaloja ja yöpuvuissa hillumista. Lattialla makoilua ja leikkimistä, kirjojen lukemista ja päiväunille viemistä.
Pimu on kyllä erittäin hankalassa iässä, sanoisinki että on aika tyytymätön moneen asiaan. Sen suhteen voin myöntää, että luultavasti päivät menis helpommin mulla, kun olisinkin koulussa osan aikaa. (Selvennyksenä, helppous ei kuitenkaan ikinä olis mulle syy pistää lapsia hoitoon)

Mä en enää ikinä tuu saamaan tätä aikaa takasin. Tää on jotain niin kovin arvokasta, minkä perään tiedän jo nyt haikailevani sitten, kun toisenlainen arki koittaa.

Ahdistaako muita töihin/kouluun meneminen ja lapsien hoidon alottaminen, vai ootteko ihan hyvillä mielin menossa?

13 kommenttia:

  1. En minäkään lapsia kovin helpolla päiväkotiin veis. Yrittäisin mummoille työntää tai perhepäivähoitajan luo laittaa. Uskon kodinomaisen ympäristön olevan paras paikka alle seitsemän vuotiaille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. t. Minttu vihreästä talosta. Olin kirjautuneena näemmä sisään toisen blogin tilillä.

      Poista
    2. Niin toi mummulassa hoito oliskin aika ihanteellinen, mutta ei valitettavasti meillä mahdollinen :(

      Poista
  2. Kyllä mua aikoinaan ahdisti viedä lapset hoitoon. Olisin niin paljon mielummin ollut vaan kotona. Mulla kummatkin lapset ovat olleet melkein kolme vuotiaita kun aloittivat hoidon. Nyt kun itse työskentelen lasten kanssa, voin sanoa, että hoidon aloitus on paljon kiinni lapsen persoonasta ja hoitajien ja vanhempien vuorovaikutuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se on varmasti ihan totta. Jotkuthan sinne solahtaa helpolla ilman ongelmia ja jotkut sitten vaatii sopeutumiseen pidemmänkin aikaa.

      Poista
  3. Mua ahdisti aikoinaan viedä esikoinen hoitoon, mutta sinne minun pikkuinen sujahti reippaana muiden joukkoon 1v2kk iässä. :) Varmasti kokisin nuo samat tunteet jos veisin nyt lapsia hoitoon.
    Uskon että siellä kaikki alkaa kuitenkin sujumaan hyvin. Lapset sopeutuu yleensä hyvin uusiin tilanteisiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti Pimukin sopeutuis vähän nopeemmin mitä J aikoinaan niin ei olis mullakaan lisä tunnontuskia aiheesta. :)

      Poista
  4. Sulle olis haaste mun blogissa! :)

    VastaaPoista
  5. Uskon kyllä, että varmasti on vaikeaa! Mietin itse noita ollessani kesällä töissä, kun vilauteltiin mahdollisuutta töiden jatkumiseen pidempäänkin (mikä ei toteutunut kuitenkaan). Toisaalta se into, kun saa omiin päiviinsä taas jotain erilaista ja omaa, mutta kauhea syyllisyys sen pienen ihmisen puolesta, joka ei vielä ymmärrä asiaa ollenkaan. Mutta uskon, että jos päiväkoti on hyvä, myös lapsi sopeutuu sinne nopeasti. Toisilla tietysti menee enemmän aikaa kuin toisilla. Ja itse olen päiväkodin kannalla ennemmin kuin pph:n, koska päiväkodissa on monta hoitajaa, joiden kanssa voi synkata, kun pph on yksin ja jos lapsella ei hänen kanssaan synkkaa niin mitäs sitten. Ja kukaan ei ole päivisin vahtimassa mitä siellä tehdään. Olen ehkä vähän ylihysteerinen tuosta asiasta, mutta siis itsekin valitsisin päiväkodin. Tsemppiä! Kyllä kaikki varmasti hyvin menee jos tarvis on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samanmoisia ajatuksia täälläkin pph:sta :)

      Niin se on ihan totta, että on kiva saada vähän muutakin vaihtelua tähän arkeen ja muutakin kun "kotona olemista", sitten samalla on kuitenkin niin huonokin olo asiasta :)

      Poista
  6. No kyllä se ahdistaa! Tyttö menee päiväkotiin tammikuussa ja pahimmalta tuntuu juuri se, että pieni riuhtaistaan omista tutuista rutiineista ja äitistä ihan vieraiden joukkoon. Minun pieni herkkis, joka pelkää aika paljon kaikkea ja tarvitsee vanhempien tsemppausta. Löytyykö sieltä turvallinen aikuinen? Pystyykö tyttö olemaan oma itsensä? Onko meillä enää yhteistä aikaa tarpeeksi tehdä omia höpsöttelyitämme? Olen myös yrittänyt ottaa kaiken irti näistä viimeisistä rauhallisista kotiviikoista, näitä tulee taatusti niin ikävä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin ihan varmasti tulee :'( meillä myös päiväkoti alkaa lapsilla sitten tammikuun alussa, mies pitää loput isyysvapaansa ennen sitä.

      Poista