maanantai 26. toukokuuta 2014

Suosituksia vai maalaisjärkeä.

Suositukset on nimensä mukaan juurikin suosituksia. Ei käskyjä mitä kaikkien pitää lapsesta ja perheestä riippumatta noudattaa pilkulleen. Koska lapset ja perheet on erilaisia, ei tietenkään yhdet ohjeet voi sopia jokaiseen muottiin. Näitä ohjeita kun osais aina fiksusti soveltaa siihen omaan tilanteeseen sopivimmiksi. Usein mammapalstojen keskusteluissa, joissa puhutaan juurikin jokun suosituksen noudattamisesta nousee esiin maalaisjärjen käyttö.

Maalaisjärki tuntuu olevan kovin joustava käsite, riippuen ihmisestä kuka sanaa käyttää. Joku kokee maalaisjärkenä vaikka sen että tekee asioita monta kuukautta etukäteen vauvan suhteen, kuin mitä suosituksissa sanotaan.
Kerran luin juttua tavalliseen maitoon siirtymisestä. Jonkun mielestä maalaisjärjen mukaan pärjää vallan hyvin, he oli alottanu antaan täysmaitoo 9kk iässä, lapselle annettiin toki myös voita, kermaa yms.

Mä itse oon ennemmikin suosituksia noudattava, edes suurinpiirtein. Suositukset on hyvä peruskaavio mistä tietää suurinpiirtein millon voi tehdä mitäkin (vauva-aikana varsinkin). Mielestäni maalaisjärjen käyttö on kaukana siitä, jos ilman syytä alkaa antaan lapselle juuri vaikka tollon 9kk iässä tavallista maitoo ja korvike jää pois. Halvempaahan tavallinen maito on, mutta rahaa en pidä tässä hyvänä syynä. Lääkärin määräykset ja muut kunnon syyt asia erikseen. Myös jos lasta aletaan istuttaan 3kk iässä maalaisjärkeä käyttäen, niin mun maalaisjärki vaan ei pysy perässä siinä vaiheessa.
En kuitenkaan oo mikään pilkunviilaaja niitten suhteen, en ajattele että kaikki pitää tehä päivälleen tai edes viikolleen sen kuukausimäärän mukaan mitä on ilmotettu suosituksissa.

Soseet Pimulle alotettiiin hieman reilu 3kk iässä lääkärin määräyksellä. Imetin Pimua vain 3vko kunnes siirryttiin pulloruokintaan. Omaan huoneeseen Pimu siirty nukkuun 5kk ikäsenä. Pimulla on edelleen tutti unikäytössä. Helteillä laitan lapsille aurinkorasvaa enkä pistä lapsille pitkähihasia ja - punttisia (tämä tietty olis paras vaihtoehto jos olosuhteet olis sen mukaset)
J saa katsella telkkaria joka päivä hetken aikaa.

Ärsytyksiä mammapalstoilta:


"Kyllähän ennen vanhaankin on tehty niin ja silti meiän vanhemmat on ihan terve järkisiä" -> mua ärsyttää suunnattoman paljon nää tälläset vertaukset. Ennen on moni asia ollu toisin, nykypäivän tieto ja tutkimukset on hieman eri tasolla kun 50- saatika 100 vuotta sitten.

"Mä oon kyllä aina tehny niin ja elossa noi lapset vielä on" -> tää menee samaan ärsytyskastiin edellisen kanssa. Suositukset ei suinkaan tarkota sitä, että jos nukutat lapsesi mahallaan heti vastasyntyneenä niin siihen kuolee. Se että lapsi on (onneksi onkin) elossa vaikka suosituksia olis uhmannu, ei tarkota sitä että asia olis turvallisin vaihtoehto jos tutkimukset on jotain muuta osottanu.

"Tuntuu että nää ohjeet on vaan neuvolan ylitarkkuutta"  -> Varmasti jotkut asiat voikin ihmetyttää ja tuntua tarkoilta. Mutta mikäs haloo siitä nousis, kun ihmisiä ei tiedotettais ja kerrottais havainnoista ja tutkimuksista mitä on tehty. Ei neuvolassa kiusallaan ihmisille ohjeistuksia anneta, eikä varmaan kukaan neuvolantätikään odota että niitä jokaista voi prikuullen noudattaa.

En ymmärrä myöskään mameja jotka lyttää tupakoitsijat ihan täysin mutta itsekkään raskausaikana ei noudata saamiaan suosituksia esim. syömisen suhteen. Ei, en ole ite polttanut raskausaikana enkä puolustele yhtään raskausaikana polttamista.
Jos on syönyt raskausaikana usein tuotteita mitkä on ei suositeltavien listalla, joista saattaa pahimmassa tapauksessa aiheutua keskenmeno niin mikä siinä on sitten arvosteleen muita ihmisiä. En oo kuullu lähipiirissäni yhtään tapausta jossa joku olis saanu keskenmenon epäiltävämmin vaikka homejuustossa olleesta listeriasta, mutta enpä oo kuullu myöskään kenenkään edes puolitutun lapsen sairastavan mitään vaikka olis tupakoinu. (Mutta painotetaan vielä, että EI en hyväksy raskaana polttamista eikä se ole toivottavaa kellekkään.)

Oletteko te enemmän suositusten noudattajia vai ihan mututuntumalla menijöitä? :)


6 kommenttia:

  1. Tosi hyvä kirjoitus! Mie en lue mitään mammapalstoja, kun onnistun aina vain suuttumaan niiden keskusteluista. :D

    Mie olen suositusten noudattaja, en ehkä prikulleen, mutta suurinpiirtein. Esim. kun ohjeissa luki, että kymmenkuisena aletaan maistella (hapan)maitotuotteita ja noin yksivuotiaana juodaan tavallista maitoa, niin noudatin sitten sitä meidänkin ruokailuissa. Mutta soseiden maistelu on meilläkin aloitettu lääkärin neuvosta jo hiukan päälle kolmikuisena, uskon kuitenkin eniten asiantuntijan yksilölliseen arvioon juuri minun lapsestani. Noudatin tässä kyllä myös "maalaisjärkeä": jos soseet eivät olisi sopineet vaan maha olisi tullut kipeäksi, olisin lopettanut ja yrittänyt uudestaan parin viikon päästä.

    Ööö, mikähän mie sitten olen? Haluaisin ajatella, että tervejärkinen - tiedän suositukset ja arvostan niitä, mutta voin myös (hiukan) rikkoa niitä jos se sopii lapselleni ja meidän perheen arkeen. Kokonaisuus ratkaisee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan kans noitten maitotuotteiden kanssa edetty ihan suositusten mukaan. Tai hippasen alle 1 vuotiaana alettiin laittaan korvikkeen sekaan tavallista maitoo, hieman yli 1 vuotiaana sitten joi pelkkää tavallista maitoo.

      Joo sama juttu, luotan asiantunijan arvioon esim. juuri tossa soseenalotus ajassa :)

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus :

    Itse noudatan jonkin verran tiettyä juttuja, mutta esim. ollaan jo annettu Theolla 12kk ikäistä ruokaa jo kuukauden verran vaikka ei ole vielä täyttänyt vuotta. Yritän käyttää vähän maalaisjärkeä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me alotettiin myös 12kk soseiden maistelu vähä aiemmin, tosin siitäkin oli etukäteen neuvolassa puhe että jos menee karkeempi ruoka eikä yöki niin voi antaa niitä :)

      Poista
  3. Mä oon vähän molempii :) loppupeleis taidan kuunnella maalaisjärkeä. Ajattelin ennen että neuvolan neuvot ja suositukset ärsyttäisivät mua mutta nyt oon todennut neuvolan olevan tosi hyödyllinen. On ollut hyvä kuunnella mitä tämän ikäisen tulisi jo osata ja voi kysyä mihin tahansa neuvoa. oon itse asiassa seurannut suosituksia paljon tarkemmin kuin kuvittelin :D unikoulua en alkanut pitää vaikka neuvolassa sanottiinkin että tämän ikäisen ei tulisi enää juoda maitoa yöllä. Maalaisjärjelläni, jos poika juo yöllä kerran pari ison määrän maitoa, hänellä on ollut jano :) viis siitä miten muut mutta kyllä minä annan sitä maitoa silloin kun poika sitä tarvii :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille esikoisen aikaan suositeltiin neuvolasta huudatus unikoulua (ei syöny enää yöllä sillon) mutta en kans alottanu unikoulua. En mä pystyny toisen antaa huuta yöllä.

      Poista