tiistai 13. tammikuuta 2015

Opiskele ennen lapsia!

Ennen mä oon ehkä vähän ihmetelly vauhkoomista siitä, että ammatti pitäis olla hankittuna ennen lapsien tekemistä. Varsinkin vähän nuorempia äitejä tunnutaan välillä vähän moitittavan siitä, että kun ei sitä ammattiakaan ole vielä hankittuna.

Niinkun oon kertonukkin, niin mä oon opiskellu ennen J:n syntymää kaksi ammattia, eikä kumpikaan niistä sit kuitenkaan oo ollu se, mitä oon halunnu tehä. Mun mielestä muutenkin on hurjaa ajatella, että peruskoulun jälkeen pitäis osata ajatella, mitä haluaa tehdä isona, mahdollisesti koko loppu elämänsä.
Tietysti opiskelusta ja varsinkin vakipaikasta on hyötyä, kun se olis odottamassa sitten kun kotona olon jälkeen koittaa aika työelämään palata. En oo ikinä ajatellu sitä huonona asiana, mutta en myöskään oo pitäny maata kaatavana asiana, jos jollain ei sitä ammattia oo ollu ennen lapsen/lapsien saamista. Ehkä koska oma tilanteenikaan ei sen suhteen oo sinänsä parempi ollu, siinä mielesssä että ammattia mitä haluan tehdä, niin ei ole opiskeltuna ollut.

No tällä hetkellä on mieli vähän muttunut. Ihan oman jaksamisen takia.
Kun menee kouluun siinä vaiheessa kun lapsi on elämässä, tuntuu kaikki hitusen vaikemmalta.

Ennen koulun alkua saa stressata päiväkotipaikasta. Jos käy huono tuuri, sen saa toiselta puolelta kaupunkia ja varsinkin ilman autoa, voi aamuherätykset olla julmetun aikasin. (Tietysti sama tilanne olis, vaikka menisi sinne vakipaikkaansakkin, mutta vertaan nyt opiskeluun ennen lapsia)

Ensimmäiset päivät/viikot meneekin sitten ihmisestä riippuen, vähän ajatukset huidellen siellä ja täällä. Miettii miten se lapsi siellä nyt pärjää ja kuinka sillä sujuu. Vaikee keskittyä itse aiheeseen, välillä meinaa vähän itkettääkkin.

Jos on nuorisopuolella opiskelemassa, usein vanhemmuus kasvattaa henkistä maailmaa. Sillon voi tuntee olevansa melko eri aaltopituudella kaikelle kikattelevien teinien kanssa. Ongelmat on täysin erilaisia, itse pohtii suostuuko se lapsi taaskaan syömään koko päivänä hoidossa, luokkakaverit pohtii mistä sais hakijan viikonlopun juomille.
No, aikuispuolella tätä ongelmaa tuskin on.

Sitten se mikä itseeni on alkanu pohdituttaan, miten hemmetissä sitä jaksaa?? Siis ihan oikeesti. Jos sairastelu kierre iskee päiväkodin alotuksen jälkeen, niin siinähän sitä ollaan. Yöt nukutaan huonosti tunnin välein itkeskelevän lapsen kanssa, sitten pohdit onko lapsi päiväkoti kunnossa vaiko ei, kuumetta ei kyllä oo mutta jaksaako se siellä touhuta normaalisti.
Jos lapsi ei olekkaan päiväkoti kuntonen, hyvässä lykyssä saat tutun hoitajan kotiin (sukulaisen), aamulla sitten mietiskelet herätessä, että kumpi sitten onkaan parempi vaihtehto; saada hoitaja eikä joudu oleen koulusta pois vai herätä muutamien nukuttujen tuntien jälkeen ja kipittää kouluun, päähän ei jää varmasti mitään kun väsymys jyskyttää päässä.
Jos hoitajaa ei löydy, sitten stressaakin sitä miten selviytyä koulusta jos poissaoloja tulee liikaa.

Meillä on onneksi etäpäiviä suht paljon, mikä on suuri plussa siihen nähden että olisin palannut työelämään ja tehnyt 5 päivästä viikkoo. Koulupäivien pituus (8.30-15) on myös mieluisa, jotta päivistä ei tuu lapsille hirveen pitkiä.

Mutta kyllä silti vaan kaduttaa, että miksi en oo opisellu tätä ammattia jo peruskoulun jälkeen.




12 kommenttia:

  1. Opiskelu on aina paljon hankalampaa lapsien kanssa, juuri noiden mainitsemiesi asioiden takia! Itsekin monesti mietin, että olisimpa opiskellut haluamani ammatin ennen lapsia mutta ei sitä silloin tullut ajateltua. Hyvä että sulla on kuitenkin noita etäpäiviä, niin helpottaa paljon :) Tsemppiä, kyllä se siitä suoriutuu!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tohon unohdinkin kirjottaa vielä tehtävät, mitä tehään kotona. Meillä niitä ei onneks oo paljoo tullu, mutta ihan nuorisopuolella amitsussa varmaan tulee kotitehtäviä erilailla.

      Kiitos kovasti :)

      Poista
  2. Minä aloitin lähihoitajan opinnot kun nuorimmainen oli alle kolme vuotias. Nyt sitä miettii, että miten hyvin kaikki sitten lopulta sujuikin. Tosi väsynyt olin usein ja muutama 5 päivän poissaolo tuli kun lapset sairastivat esim. vesirokon, senkin ajan sain tehtyä takaisin tehtävillä ja ainekirjoituksilla (onneksi). Tsemppiä opiskeluihin, kyllä se siitä lähtee rullaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivotaan että mustakin tuntuu (ainakin jälkikäteen ajateltuna :D) että no sehän menikin yllättävän hyvin :)

      Poista
  3. Tsemppiä kovasti! Ihan varmasti elämä helpottuu kun hoitopaikka tulee tutuksi ja vastustuskyky paranee.

    Miekään en tajunnut "Kannattaa opiskella ennen lapsia"-hupatusta ennen kuin nyt aloin tehdä paluuta töihin. Miulla on tuurilla mieluinen koulutus ja työpaikka, mutta osaan kuvitella, millaisia haasteita teidän elämässä nyt on. Tsemppiä tosiaan!! Toisaalta opiskeluissa on hyviäkin puolia, on pidemmät lomat ja satunnaisesti ehkä lyhyemmät päivät, vaikka sitten toki on niitä tenttejä ja kotona tehtäviä juttujakin. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :)

      Mä kun oon aikuiskoulutuskeskuksessa, niin meillä eip oo muita lomia kun 3 viikon kesäloma :/ Ei siis oo näit mitä amitsussa on, joululoma, hiihtoloma, syysloma yms.

      Poista
    2. Ai niin! Äh. Tiukoille vedetään teidät, mutta noh, on sitten ainakin nopeammin ohi?

      Poista
    3. On joo vähän nopeemmin ohi, 1v10kk kestää :)

      Poista
  4. Ihan samoja mietteitä mullakin on. Tosin itse olen opiskellet aika paljon nyt myös äitiyslomalla ja tällä hetkellä Lilianin aloittessa mulla on enää työharjoittelu jäljellä. Ja sen löytäminen ei ookaan niin helppo homma :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä huomasin kanssa että harjottelupaikan löytäminen ei ollukkaan ihan niin helppoo kun luulin! :D

      Tsemppiä sulle loppu rutistukseen :)

      Poista
  5. Ymmärrän tuskasi. :)

    Mutta sitten toisaalta, minä pidän siitä, että olen tehnyt/ ollaan tehty asiat juuri näin. Valmistun sitten joskus. Ja sitten mahdollisesti, kun siirryn työelämään, lapset on jo isompia. Haluttiin lapset nuorena eikä vasta sitten kun on tutkinto, vakkarityöpaikka ja ura aloitettuna. Ei tarvitse sitten työelämään siirtyessä murehtia pitkästä tauosta, joka tulee kotivuosista, eikä toisaalta tarvitse murehtia päiväkoti-ikäisistä lapsista, niiden sairasteluista ja niistä johtuvista omista poissaoloista. Että sitten joskus, lapset on jo kouluikäisiä, kun ollaan puolison kanssa molemmat työelämässä. Ja entäs jos minä olisinkin kuulunut niihin, joilla myöhempi ikä tarkoittaa pitkää lapsettomuutta? Kun ei se helppoa ollut nuorempanakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu kieltämättä molemmissa on kyllä puolensa. Mä oon myös kyllä halunnu lapset nuorena, oikeestaan jotenkin "aina tienny" että haluan lapset nuorina. Ehkä eniten tuskastuttaa oma "tyhmyys" että miksi en oo aikoinaan jättäny paruti-kampaaja opintoja väliin ja opiskellu sen sijaan lähäriks :(

      Poista