tiistai 14. lokakuuta 2014

Lasten liikunta

"Yleisten liikuntasuositusten mukaan leikki-ikäisen lapsen tulee liikkua reippaasti vähintään 2 tuntia päivässä."

" Päivittäinen liikunta on paitsi terveellistä, myös lapsen normaalin fyysisen kasvun ja kokonaisvaltaisen kehityksen kannalta välttämätöntä. Lapsen tulee saada liikkua eri ympäristöissä, koska liikkuminen on tärkeää lapsen motoristen taitojen ja hermoston kehittymisen kannalta."
(Tekstit kopioitu täältä )

Äkkiseltään luettuna, 2 tuntia liikuntaa päivässä tuntu mun mielestä hurjan isolta määrältä. Hämäävä tässä kuitenkin oli ehkä se, että lapsen liikunta on hieman erilaista kun aikuisen, ainakin eri muodossa olevaa.
Kun aikuinen harrastaa liikuntaa, se ei yleensä tapahdu leikin muodossa, tai ite en ainakaan laske liikuntamääräni sitä jos juoksentelen vähän hippaa leikkipuistossa, vaikka tokihan sekin liikuntaa on.
Aikuinen lähtee liikkumaan yleensä tosissaan, kävely lenkille, juoksulenkille, salille, jumppaan yms. ja varmaankin aika monen aikuisen tavotteena on liikkua painonpudotuksen takia, lapsia harvemmin patistetaan liikkumaan sen takia että nyt hop hop kaloreita palamaan saatika sitten että nosta sitä rautaa enemmän,  että lihakset alkaa kasvaan,

Lapsen kohdalla liikunta muodostuu päivän aikana monesta palasesta. Liikunnan pitäis mielestäni olla ennen kaikkee hauskaa ja mieluisaa puuhaa lapselle. Leikkipuistoissa juokseminen ja kiipeily on useille mieleistä tekemistä.

Meidän J tykkää myös polkee pyörällä ja kävellä metsässä. Ikinä ei kuitenkaan pyörä-tai kävelylenkille lähdetä sillä periaatteella, että nytpäs lähdetään poika lenkille!  Jalkapallon peluusta J myös tykkää, mutta luulisin että ens vuonna vasta olis parempi aika pojan mennä nappulaliigaan harjotteleen kunnolla jalkapalloo, mikäli aihe vielä sillon kiinnostaa.

Pimun liikunta koostuu kävelystä ja juoksemisesta paikasta toiseen, jonkin verran myös kiipeilystä. Mutta kiipeilykin rajottuu kotona lähinnä sohvana ja sänkyyn, ulkona kiipeää liukumäkeen vieviä rappusia ylös.

Me käydään kerran viikossa tempuradalla, missä saa pomppia, kiipeillä, juosta, pelata palloilla, roikkua köysissä, hyppiä trampoliinillä, hyppiä patjalle jne. Mitä oikeestaan ikinä keksiikään. Tästäkin ehkä J saa hieman enemmän irti, mutta hyvin Pimu siellä kirmaa muitten joukossa.


J käy myös kerran viikossa illemmalla naperoissa, missä jumpataan tai liikutaan eri muodoissa. Tunneille ei oo yhtä ainutta teemaa, vaan tunteja on laidasta laitaan. On temppurataa, jalkapalloo, sählyä, koripalloo - tai ehkä lähinnä näihin lajeihin tutustumista. Sen koenkin tosi kivana, niin lapsi huomaa mikä laji tuntuu itsestä kivalta ja mikä ei niin mielenkiintoselta.

Pidän ehdottomasti liikuntaa tärkeenä osana päivää, mutta lapsen kanssa en lähe sitä pakolla toteuttamaan. Jos ei huvita pyöräillä, niin sitten tehdään jotain muuta.

Mitä te ajattelette lasten liikunnan tärkeydestä, miten se toteutuu päivissänne?

10 kommenttia:

  1. Kun luin tuon 2 tuntia päivässä, kauhistuin itsekin. Mutta tosiaan, itsekään ei usein tule laskettua hyötyliikuntaa omaan liikkumiseen, sitä on jotenkin niin lokeroitunut. Kyllähän itsekin tulee tehtyä lumitöitä, haravoitua, imuroitua, kannettua puita ym päivän mittaan. Meillä poika juoksentelee ympäriinsä, ollaankin sanottu, että se selvästi tykkää kävelystä. Kun käyn vaunulenkillä annan Akun kävellä sen verran kuin jaksaa. Pyöräilyä tai muita liikuntaharrastuksia ei vielä ole, mutta eiköhän jo ensi kesänä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä, omakin liikuntamäärä päivässä on varmasti suurempi mitä sen ajattelee olevan, kun laskis kaiken hyötyliikunnan mukaan :)

      Joo ei meilläkään vielä Pimun kanssa oo pyöräilyä, ei oo sille edes pyörää. Mutta ens kesänä sitten :)

      Poista
  2. Omat lapset hoitaa liikuntaharrastukset jo melkein kokonaan itse.
    Itse tarhatätinä pidän tärkeänä viedä lapsia eri paikkoihin liikkumaan. Meillä hoitopäivän aikana hoidetaan tuosta kahdesta suositellusta tunnista ainakin puolet. Lähialueella on hienot puistot ja pururadat, jotka ovat kovassa käytössä meidän ryhmän aamu-ulkiikuissa ★

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päiväkodissa tosiaan varmasti helposti täyttyy ainakin se puolet päivän liikunnan tarpeesta :)

      Poista
  3. Me käydään puistoissa, metsässä kävelyllä, kylällä kävelyllä, isolle E:llä ja isolla S:llä on kerran viikossa jumppa. Lisäksi ollaan omassa pihassa jossa isommat polkee pyörillä ja pienimmät juoksee sisällä. Sisälläkin musta tuntuu ettei noi oo ikinää paikoillaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama fiilis täällä välillä varsinkin J:n kohalla, ettei se paljoo paikallaan kerkee oleen ;D

      Paljon tulee teilläkin liikuntaa päivässä :)

      Poista
  4. Mä yritän pitää kiinni lapsien liikunnasta, ulkoiluista. Aamulla ollaan puistossa se 2 tuntia tai enemmän. Välillä tulee käytyä n. 30min lenkki sitä ennen, silloin esikoinen polkee, kuopus istuu tosin rattaissa. Puistossa tulee kiipeilyä, juoksemista ja kyykkäämistä vaikka kuinka. Lisäksi esikoinen käy satutanssissa 1xvko ja koko perhe perheuinnissa 1xvko. Käymme yhdessä metsäretkillä, esikoisen kanssa on käyty jo pari talvea hiihtämässä. luistelemassa jne.

    Itse liikun säännöllisesti ja annan mielestäni liikunnan mallin lapsilleni. Haluan, että heille liikunta on osa elämää, itsestään selvyys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä tuleekin tosi kivasti liikuntaa :) Sillä tavalla sen varmasti saakin hyvin osaks elämää, rutiiniks, kun pienestä pitäen lapset tottuu ja tykkää siitä :)

      Poista
  5. Hyvä kirjoitus!

    Tärkeäähän on muistaa, että se kaksi tuntia voi koostua ihan vaikka kahden minuutinkin pätkistä - ei tule itselle niin huono omatunto. :D Meillä on ainakin tunti leikkipuisto/pihaulkoilua joka päivä ja se toinen tunti tulee sitten kävelystä kaupasta kotiin/koiranpissatuslenkillä ja kotona puljaamisesta (tanssi, sohvalle kiipeily, pallot), ja ainakin joka toinen päivä ulkoillaan/puistoillaan toisenkin kerran päivässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo aivan, ei tarvi olla kaks tuntia yhtäsoittaa liikkeessä :)

      Meilläkin Pimu tykkää tanssia, heti kun musiikkia tulee niin alkaa peppu heiluun, sohvalle kiipeily on kanssa kovin suosiossa :)

      Poista