Nyt tulee kirjotusta raskaammasta aiheesta. Jos on kovin herkkä, ei kannata tekstiä lukee eikä lukee linkkiä Iltalehden sivuille.
Hetki sitten törmäsin tähän kirjotukseen. Kirjotus oli kovin surullinen ja sai ajatteleen asiaa kaikkien kannalta. Vanhempien, kätilön sekä tietenkin pienen viattoman vauvan kannalta.
Iltalehden kirjotuksen lopussa kerrotaan, että nyt on kansalaisalote käynnissä, jolla haetaan sitä että aborttien tekemiseen tulis hoitohenkilökunnalla omantunnonvapaus. Eli terveydenhuollon henkilökunnalla olis vapaus olla tekemättä abortteja eettisen tai uskonnollisen vakaumuksen perusteella.
Niinkun jutussa kerrotaankin, kätilölle oli jäänyt traumoja tapahtuneesta eikä hän pysty enää työskentelemään sillä saralla. Ymmärrän täysin, että tollanen asia ei oo helppo kenellekkään, kukaan tuskin on niin kova kallio että se ei hetkauttaus mihinkään.
Oon kuitenkin sitä mieltä, että valinnanvapaus on huono juttu. Jos kaikilla hoitohenkilökunnalla olis vapaus olla tekemättä niitä, riittäiskö täällä ihan oikeasti ihmisiä, ketä niitä suostuis tekeen? Kukaan ei varmasti nauti tilanteesta millään tavalla.
Jos lääkäri ei uskonnollisen vakaumuksen takia vois tehdä verensiirtoa potilaalle, olisko sekään oikein? Missä sitten menis raja, mikä on riittävän hyvä syy kieltäytyä tekemästä tiettyjä asioita.
En tiedä onko mielipiteeni hieman jyrkkä. Siltikin oon sitä mieltä, että kun on kätilöksi opiskellu, on varmasti tienny että kätilön työ ei valitettavasti aina oo vaan sitä ihanaa kun vauva syntyy terveenä ja kaikki menee hyvin. Siinä(kin) työssä joutuu kohtaan erittäin vaikeita asioita, eikä ammatti varmasti sovikkaan kovin herkille ihmisille.
Oon myös sitä mieltä, että jos uskonto/joku muu vakaamus vaikuttaa jotenkin työntekoon, sillon on väärällä alalla. Aika erilainen vertaus, mutta ei siivoojakaan voi eritellä että hän ei suostu vessoja siivoomaan vaan tekee vaan siistit työt. Kirurgin on tehtävä kaikkensa pelastaakseen ihminen, vaikka hän tietäis että kyseinen potilas on kouluampuja joka on juuri tappanut muita ihmisiä. Poliisin on osattava kohdella ihmisiä samanlailla, ei voi mätkästä turpaan kun saa kiinni raiskaajan tai muun hirveän teon tehneen ihmisen.
Itse en ymmärrä aborttia ehkäsykeinona. Leikitään tietoisesti asialla, ei käytetä ehkäsyä ja kun sitten raskaus saa alkunsa onkin vaihtoehto automaattisesti raskaudenkeskeytys.
Ymmärrän kuitenkin vahinkoraskauksista johtuvat raskaudenkeskeytykset (esim. elämäntilanne sellainen, ettei siihen lapsi sopisi, nuori/vanha äiti yms) tai tietenkin vanhempien oman harkinnan mukaan sairas/vammainen sikiö.
Raskas aihe, mihin ei yhtä yksiselitteistä oikeeta vastausta olekkaan.
Mitä mieltä te ootte, olisiko valinnanvapaus hyvä tässä asiassa?
Mä luin ton kätilön tekstin ja kyllä sydämestä riipaisi. Mun haaveammatti on kätilö, mutta tuskin koskaan on aikaa sen opiskeluun. Tiedostan että edessä olisi kyseisiä tilanteita, mutta silti kun sen luki niin aloin miettimään olisiko minusta kuitenkaan siihen?
VastaaPoistaKätilö olis aivan ihana ammatti :) Mutta sitten joo, noita varjopuolia on varmasti paljon. Henkisesti luultavasti todella raskas ammatti, vaikkakin onnistuneet synnytykset ja muut varmasti on niin antosia että raskaat puolet ei vie voittoo.
PoistaHyvä kirjoitus! :) Minäkin luin alkuperäisen jutun ja kovin karulta tapahtumat kuulostavat. Ymmärrän kyllä, että joissain tilanteissa pitäisi saada toimia oman katsomuksensa mukaan, mutta toisaalta kuten sanoit, jokainen varmasti tietää ammattinsa hyvät ja huonot puolet siihen hakiessaan tai valmistuessaan. Hyvä pointti myös tuo, missä menee kieltäytymisen hyvän syyn raja.
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaJoo niimpä, kuka on sitten oikee ihminen määritteleen sen, mikä on hyvä syy kieltäytyä.
Minä oon vähän kahta mieltä. Muissakin maissa tuo toimii ja lääkärinkin vala vannottaa suojelemaan elämää, niin onhan se kovin ristiriitainen.
VastaaPoistaPuolueenkin kanta tuohon tarvitaan, joten olen miettinyt tätä myös sillä puolen.. että mitä kommentteja mitä perusteluja tässä oikeastaan on.
Esim. hoitohenkilökuntaan minusta tarvitaan yhtälailla niitä, joille se sikiö on vauva jo sieltä alkumetreiltä asti. Ihan oikeasti aika paljon on niitä, joille se ei sitä ole ja jotka ei osaa esim. keskenmenopotilaitakaan kohdata. Tai niitä jotka suosittelevat ja jopa painostavat aborttiin, vaikka vanhemmat ei sitä haluaisi.
Minusta ei voida eikä saa ajatella, että jos ajattelee sikiötä oikeana vauvana ja sen elämän keskeyttämistä tappamisena, ei olisi asiaa gynegologiksi tai kätilöksi.
Monissa muissa maissa tuo toimii, että voi kieltäytyä tekemästä aborttia enkä usko, että meillä Suomessakaan tulisi tilannetta, jossa yksikään lääkäri/hoitaja ei sitä suostuisi tekemään. En ainakaan sen perusteella miten moni hoitohenkilöstöön kuuluva jo nyt suhtautuu abortteihin (ja keskenmenoihin).
Mutta toki tarvittaisiin tilastoja ja tietoa, että miten meillä Suomessa oikeasti asian laita olisi. Pienemmissä yksiköissä toki on suurempi todennäköisyys että ne harvat toimenpiteitä tekevät kieltäytyisivät ja aborttilain mukainen mahdollisuus aborttiin ei toteutuisi. Mutta sote-uudistuksen myötä tuokin tilanne voisi parantua tai ainakin uudistusta mietittäessä tuokin voisi olla yksi mielenkiintoinen asia huomiotavaksi.
Toisaalta, kieltäytyvällä lääkärilläkin on velvollisuus ohjata potilas/asiakas eteenpäin.
Niin ja Suomessa jo tällä hetkellä muihin uskontokuntiin kuuluvat lääkärit/hoitajat voivat kieltäytyä. Eivät toki lain mukaan, mutta kieltäytyvät kumminkin kun on lääkäripulaa ja on sovittu paikallisesti, että joku muu tekee toimenpiteet. Kyllä tässäkin minusta tarvittaisiin myös samassa ammatissa oleville tasavertainen mahdollisuus.
Nyt katos se musta lanka omasta ajatuksenjuoksusta. :D
Sulla oli kyllä erittäin hyvä pointti, toi että henkilökuntaa tarvitaan sellasista, jotka ajatteleen sikiön vauvana alusta saakka. Varmasti on monella petrattaa siinä, miten kohdata keskenmenon tai muun vaikeen asian kokeneen vanhemman.
PoistaMä ymmärrän täysin että osa ajattelee abortin nimenomaan vauvan tappamisena, sitähän se nyt karusti sanottuna onkin. Mutta siltikin, mun mielestä siinä ammatissa olevien pitäis pystyä hoitoon potilaansa samalla tavalla, vanhempien päätöksistä riippuen.